Waarom een repair cafe?


Eenvoudige reparaties Veel kapotte spullen zijn eenvoudig te repareren: een lam schakelaartje, een kapot koffiezetapparaat, een tafeltje met een losse poot, een knuffelbeer met  ontbrekend oog, een trui met versleten ellebogen, een stroef draaiende trapper van een fiets, een CDspeler die niet meer opent… Reparatie ervan is vaak makkelijk.

Kostenbesparend Wanneer spullen gemaakt worden hoeven ze niet vervangen te worden door andere. Ze gaan langer mee. Ook hoeven ze niet afgevoerd te worden naar de stort.

Ruimte op zolder en in de kast. Door wat kapot is ter reparatie aan te bieden komen spullen van zolder of uit de kast, en worden ze weer gebruikt.  Of , als reparatie niet meer mogelijk is, is het enkele reis naar de mileu straat  .

Goed voor het milieu Door te repareren en spullen minder gauw weg te gooien beperken we met ons allen de hoogte van de afvalberg.  Dat is veel beter voor het milieu. Ook hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden voor het maken van nieuwe producten. Zo dragen we bij aan het voorkomen van uitputting van de aarde. Die willen we immers ook voor onze nazaten leefbaar en mooi houden.

Kennisoverdracht De kennis van repareren wordt zichtbaar ingezet tijdens het Repair Cafe. Wie wil kan kijken of meehelpen. Al doende leert men.

Gemeenschapszin Vrijwilligers doen nuttig werk door te repareren en kennis over te dragen. Bezoekers van het Repair Cafe zijn blij als iets weer heel is. Zij krijgen te horen wat eraan mankeerde en hoe het gemaakt is. Dit contact draagt bij aan de gemeenschapszin in Beetsterzwaag en omgeving.